kukutyin and the city

kukutyin and the city

Bözsi néni, avagy mamám hájasa

Vajas Croissant-nak indult hájas kifli lett belőle...

2014. november 20. - Kukutyin and The City

SAM_4510.JPG

Limara receptje alapján készítettem 1 hónapja először Croissant, amikor vendégek jártak nálunk, és reggelire meleg péksütit szerettem volna nekik felszolgálni. Jó lett, fincsi... Azóta több disznóvágásból is érkeztek hozzánk disznóságok, és minden alkalommal hájat is kértem, hogy kipróbáljam ezt a fantasztikus tésztát hájjal. Hetente minimum egyszer elkészítem, lekvárral töltöm. A mai kifejezetten jól sikerült. Szerintem köszönhető annak, hogy most tényleg nagyon hideg volt a háj, amikor beletöltöttem. Igazán szép, leveles lett a tészta, és incsi-fincsi. Este 6 óra tájt kezdtem neki, utána még 3-szor hajtogattam. Reggelig a hűtőben csücsült, akkor formáztam belőlük kifliket, és töltöttem meg lekvárral. Ugyan a receptet nem a párom Bözsi nénijétől kaptam, és nem is mamámtól kértem el, ízeiben, színeiben mégis nagyon hasonló, bár kinézetében, és állagában eltérő hájas kifliket kaptam.

 A receptemben szereplő mennyiségek 2 gáztepsinyi kiflinek felelnek meg:

    • 3 dl hideg víz
    • 2 dl hideg tej
    • 2 tojás
    • 4 ek. cukor
    • csipet só
    • kis ecet
    • 1 kg liszt
    • 4 dkg friss élesztő

Mindet egy tálba rakom, kezdve a tojással, amit egy kicsit összekutymászolok a cukorral. Belemorzsolom az élesztőt elkezdem adagolni a lisztet, és a folyékony hozzávalókat, belekerül a só, és egy löttyintésnyi ecet is. Ha összeállt, kinyújtom, szétkenem rajta a hájat (a képen látható kiflikhez kb 60 dkg hájat használtam, ami sok volt mert kicsit zsírban úszott egész... :) De ez a tésztán  nem érződött, mert gyorsan kikapkodtam őket a tepsiből.) Alulról, felülről, majd jobbról-balról behajtom. Ezután megy a hűtőbe egy folpackba tekerve. 1 másfél óra múlva kiveszem, kinyújtom, ugyanígy hajtom. Limaránál képekkel is van illusztrálva a hajtogatás. Szerintem én valamit másként csinálok, nem tudom... De így bevált, nem annyira szoktam a receptek értelmezgetésével foglalkozni. Ezt megteszem még 1-szer vagy 2-szer, utána megy a hűtőbe. Reggel háromszögeket vágok ki, ahogy éppen esik, minél hatékonyabban. :) Nem baj ha 1-2 nem háromszögnek sikeredik. Kinek mennyi ideje van. Belekerül egy kis lekvár, és rátekerem a tésztát,majd megkenem tojással. Nyomás be a 180 fokos sütőbe, és kb 30 perc alatt, kinek-kinek ízlése szerint meg is sülnek a kiflik.

 Kicsit féltem ettől a tésztától, a hajtogatások miatt, hogy hogyan is tudom ezt kivitelezni egy örökmozgó 2 éves, és egy pici baba mellett, de rájöttem nem nagy kunszt ez a hajtogatósdi. Ezzel a tésztával foglalkozva van, belekerül szíved lelked. Szerintem ezért is ízlik sokaknak...

 UI: Manapság  sokszor gondolkodtam azon, hogy nálunk a párom igazán maradandót alkot, épít, villanyt, vízvezetéket szerel... Nincs számára lehetetlen... Én pedig sütök-főzök itt, olykor ezerrel, olykor csak félgőzzel, és ez mind hipp-hopp elfogy. Ilyen értelemben nem maradandó. De rájöttem, ahhoz, hogy a maradandó létrejöhessen, ahhoz én is hozzáteszek, hisz a szívvel lélekkel elkészített ételek, mind-mind hozzátesznek a maradandóhoz. :) Ez a gondolat szólt az egomnak, de jólesett. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinandthecity.blog.hu/api/trackback/id/tr746918209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása