kukutyin and the city

kukutyin and the city

Újévi lencsés pizza

2015. január 04. - Kukutyin and The City

      sam_4664.JPG

Szilveszterkor pizzát sütöttünk, most először kemencében. Szuper lett, bár még tapasztalatlanok voltunk e téren. Mindig egy Stalh-os pizzatészta recepttel dolgozom, bár kevesebb élesztőt szoktam belerakni, és feltétnek általában egy besameles darálthusis, gombás szoszit készítek, olyat, mint a lasagne-hez. Rakok bele kevés füstölt szalonnát, hagymát, kevés ledarált leveszöldséget, oregánót, bazsalikomot, paradicsomot, vagy télvíz idején sűrített paradicsom pürét. A szósz pürésített paradicsomból, fűszerből, olívaolajból, és fokhagymából áll. Eddig mindig gáztűzhelyben sütöttem... Hát....Nem mindennél ennyire érezhető a különbség a kemence, és a gáztűzhely között, de itt igen....

Készítettem aznap lencsét is a következőképpen:

Hozzávalók:

  • Fél kg lencse
  • 3-4 sárgarépa felkarikázva
  • 2 gyökér felkarikázva
  • 4 burgonya apró kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma félcikkekre vágva
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 20 dkg felkockázott bacon 
  • só, bors,  babérlevél egy kis ecet (eredetileg fehérborecet-nekem ilyen most nem volt- tárkonyos meggyecetet löttyintettem bele a végén)

A hozzávalókat a baconkockák kivételével egy kis zsíron megpirongattam, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi. A bacont 3/4 óra után tettem hozzá. Utólag látva sokkal több zöldséget elbír ez a lencse mennyiség. Kevesebb lencse több zöldség. :) 1 -másfél óra alatt megpuhult minden. Belekevertem egy kis ecetet.

Turbózás:

Mivel éjfél után senki nem akart már enni semmit, így maradt egy csomó lencsém másnapra. Ennek a felét összekevertem tartármártással. Fincsi lett így is.

Másik feléből készült a pizzafeltét:

Besamel:

  • 7-dkg vaj
  • 3 ek. liszt
  • 3 dl tej
  • szerecsendió, oregánó, bazsalikom

Vajat megolvasztottam, majd belekevertem a lisztet, végül a tej, folyamatos kevergetés közepette.

Az elkészült besamelhez hozzákevertem az elkészült tartármártás nélküli lencsesali kb. 1/2-ét, és ezt még 20 dkg darálthússal dúsítottam, melyet hagymán kicsit megpirítottam előtte. Ízlés szerint került bele oregánó és bazsalikom.

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5-3 dl langyos víz
  • só, bors, oregánó, bazsalikom
  • 3 ek. olívaolaj

Ebből a mennyiségből 4 szép vékonyra nyújtható 20-22 cm-es pizza lett

Szósz:

Eredetileg a paradicsomos verziót szoktam használni, amit már leírtam, de azon kapva magam, hogy se sűrített paradicsom, se paradicsom konzerv , sajnos maradt a ketchup-os verzió. Bár nem akartam agyon ketchup-ozni a pizzát, így csak keveset kevertem a tejfölhöz.

  • Ketchup
  • Tejföl
  • Fokhagyma
  • Fűszerek
  • Olívaolaj

sam_4660.JPG

sam_4661.JPG

sam_4662.JPG

sam_4663.JPG

sam_4665.JPG

Így már össze is állt minden, a tészta a feltét, a szósz. Készítettünk egy felturbósított virslis, és ananászos változatot is. Mindegyik fincsi lett. Utólag úgy érzem, ehhez is jobban passzol a sima paradicsomos szósz, de így is finom volt. És a tészta, hogy a kemencében sül, simán tepsi nélkül, csak a kemence forró tégláján..... Mennyei :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinandthecity.blog.hu/api/trackback/id/tr757040123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása